OCT scan healthy Retina

Central Serous Retinopathy

OCT cystoid macula oedema

OCT Epiretinal membrane

OCT Glaucoma

OCT Macula Hole

OCT Wet ARMD

 

Pusat Pakar Mata ACS
95G & 97G Jalan TKS 1,
Taman Kajang Sentral,
43000 Kajang,
Selangor, Malaysia.
Tel: 03-87348328

Pengimbas OCT

Scan OCT adalah satu kaedah pengimejan dalam oftalmologi. Ia pada asalnya direkakan sebagai alat pengimejan untuk retina, dan teknologi ini terus berkembang dan digunakan dalam bidang perubatan lain dan termasuk pengimejan mata

Gambaran Keseluruhan
Imej keratan rentas yang diperolehi oleh scan OCT sangat berguna dalam mengesan dan mengenal pasti masalah dan penyakit retina yang tertentu.

Apakah yang Scan OCT boleh mengesan dalam mata?
Scan OCT boleh mengesan perubahan dalam retina – contohnya : lubang, membran halus, bengkak, kehadiran cecair, detasmen retina dan membezakan antara ARMD kering dan basah. Ia juga digunakan untuk memantau perkembangan sebelum dan selepas pembedahan pesakit.

Scan OCT juga membantu dalam menentukan perubahan pada saraf optik yang merupakan "kabel" yang menghantar isyarat dari retina kami kepada otak di mana imej yang ditafsirkan. Gentian saraf optik akan terbabit dalam glaukoma dan scan OCT digunakan membantu untuk mengesan dan memantau perubahan.

Apa yang berlaku semasa scan OCT mengimbas?
Pengendali machine akan menasihatkan anda untuk menumpukan perhatian kepada lampu tanda di dalam machine serta menjajarkan dan memocuskan kepada retina. Anda hanya perlu untuk menumpukan perhatian mata anda kepada lampu dalam mesin dan tidak mengelip selama beberapa saat semasa scan OCT mengimbas retina. Jika anda bergerak mata atau sering berkelip anda dalam tempoh masa tersebut, anda mungkin perlu mengulangi imbasan jikalau imej kabur disebabkan oleh pergerakan anda.

Sesetengah pesakit mungkin perlu mengembangan anak mata (oleh ubat titis mata) untuk memudahkan pemeriksaan scan OCT. Ia biasanya mengambil masa 30 minit atau lebih untuk mengembangkan anak mata secukupnya. Kesan pengembangan yang boleh bertahan 4-24 jam jadi pesakit mungkin mengalami penglihatan kabur dan sensitif kepada cahaya untuk sementara waktu (memakai cermin mata hitam boleh membantu). Adalah lebih baik kalau seseorang lain berada untuk mengiring dan memandu pesakit balik ke rumah selepas pengembangan mata.

Pengimejan scan OCT mungkin tidak dapat memberikan imej yang jelas dalam kes-kes tertentu, terutamanya jika terdapat apa-apa syarat yang mengganggu penembusan cahaya melalui mata seperti katarak dan pendarahan dalam mata.
Pesakit yang pernah mengalami ujian medan penglihatan (sebahagian daripada ujian glaukoma) akan mendapati pengimbasan scan OCT lebih senang dilakukan.

Antara beberapa keadaan mata yang boleh dikesan oleh scan OCT termasuk:

Lubang macula
Kedut macula
Bengkak macula
ARMD
Glaukoma
Central Serous Retinopathy
Retinopati Diabetik
Membran Epiretina

Retinochisis